הודות לתנופת הבניה בשנים האחרונות, רבים מחפשים אדריכל במרכז. בניית בית פרטי, הקמת מתחם משרדים או חנויות, בניית בניינים ודירות - אדריכל הוא "הלב והמוח" של כל פרויקט בנייה. לכן ישנה חשיבות עליונה לבחירת איש מקצוע מתאים במיוחד בשביל הפרויקט שלכם. רונית טל, בעלת משרד אדריכלות מוביל בישראל, מסבירה על בחירת האדריכל לפרוייקט שלכם.
לפני שניגש לבחירת אדריכל במרכז חשוב שנבין מהי מהות עבודת האדריכל בפרויקט זה או אחר. האדריכל הוא איש התכנון, לאחר לימודים של מספר שנים באוניברסיטה, הוא מבין את מערכת החוקים הנוגעת לבניה ופועל בתוכה, תוך שהוא לוקח את החלום והרצון שלכם ונותן להם צורה. צורה הבאה לידי ביטוי בחומרים פיזיים, זאת כמובן תוך שהוא מביא לידי ביטוי את כל ניסיונו וראייתו המקצועית.
האדריכל הוא זה שידאג שהבניין יעמוד על תילו, שיהיו בו כל המערכות הדרושות – מים, ביוב, חשמל, באילו חומרים כל דבר יבוצע וכיצד ימוקם בחלל. הוא ידאג לתכנון כל התשתיות, כאשר מצד אחד עומד רצון הלקוח ומן הצד השני האדריכל מודע ומבין את דרישות הרשויות, תוך שהוא מתאם בין היועצים השונים, מבין את צרכיהם וגורם לכל הדבר הגדול הזה לקרות באופן מוחשי.
במילים אחרות, כאשר מחפשים אדריכל במרכז – אתם מחפשים מנצח לתזמורת הבניה שלכם, אתם מחפשים את האיש שינצח ביד רמה על כל האלמנטים המשתתפים ביצירת האומנות הזו – החלום, התקציב, הפונקציונליות, העיצוב, החומרים, התשתיות, בניה ברת קיימא – ויגרום להם "לנגן" יחד, כאשר מתוך התהליך עצמו מתגבשת תמונת הפרויקט שלכם.
כל זאת בשלב התכנון, שבמהלכו מגיעים לעיצוב מתאים. לאחר מכן אנו מגיעים לשלב ביישום, הבניה עצמה. או אז האדריכל הופך להיות שחקן צוות, כאשר עליו להיות באינטראקציה פוריה וידידותית עם כל המשתתפים השונים בתהליך: מפקחים, קבלנים, יועצים, מנהלי פרויקטים וכדומה. מטרת האינטראקציה היא לגרום לפרויקט להבנות ולהיות מיושם בדיוק לפי התכנון של האדריכל.
האדריכל צריך להיות גם איש מקצוע מוסמך, גם בעל חזון גדול, גם מעורה בפרטים הקטנים, בחוקים ובתקנות, וגם שחקן נשמה שיכול לעבוד בצוות. איך בוחרים נכון אדריכל במרכז? איך מוצאים את מי שיענה בצורה המיטבית על כל הדרישות הללו? את מי שתפקידו בידיו את האחריות להפוך את חולמכם למציאות?
אספו כמה שיותר המלצות וחוות דעת. יש לכם חבר שבדיוק נמצא בפרויקט דומה? מכר שלכם לקח אדריכל לבניית בית לפני שנה – מצוין, המלצות וחוות דעת, הן חיוביות והן שליליות – וכמה שיותר, יתנו לכם אפשרות לראות את תמונת המציאות המלאה.
כיוון שלכל אדריכל סגנון משלו, בסופו של דבר נרצה לראות את תיק העבודות של האדריכל – גם תכניות וגם את המבנה הממשי. כך נוכל לוודא שהסגנון שלו מתאים למה שחשבנו, להתרשם מעבודותיו ולהתקדם צעד נוסף לקראת בחירה במי שהולך לעצב את החלום שלנו.
כפי שהוסבר קודם על האדריכל לעבוד מול אנשי מקצוע שונים – מפקחי בניה, קבלנים, יועצים, מהנדסים ועוד. בנוסף עליו להיות בקיא בכל החוקים והתקנות הרלוונטיים, וכן, גם בנבכי הבירוקרטיה. אדריכל שצבר ניסיון והינו בעל קשרים בלשכות הממשלתיות השונות ועם אנשי מקצוע בתחומים השונים, יוכל להביא ערך מוסף גדול מאד אודות לקשריו אלה.
כמו ברכישת כל שירות גם לעבודתו של האדריכל תג מחיר משלה. כל אדריכל מעריך אחרת את עבודתו. חשוב להשוות מחירים ולהגדיר לעצמכם את מסגרת התקציב, אך יש לשים לב כי כיוון שמדובר באדם שיעצב את החלום שלכם, יביא אותו לכדי מימוש מוחשי – חשוב לאו דווקא ללכת על הזול ביותר.
האדריכל שמוביל ומלווה את הפרויקט שלכם הוא אדם שיעבוד אתכם במשך תקופה שיכולה להתפרס על מספר חודשים ואף יותר, ומדובר תקופה שיכולה להיות לחוצה ומאתגרת. לפיכך הכימיה האישית עם האדריכל הינה גורם מכריע בבחירת איש המקצוע הראוי. אם אתם בוחרים מישהו שאינו אדריכל במרכז, ודאו שהוא יכול להגיע למרכז לעיתים קרובות מספיק. בחרו את האדם שאיתו תהיה לכם תקשורת פרקטית, עניינית ופתוחה. הקשיבו לאינטואיציה שלכם בעניין זה. האם זה אדם שאתם מרגישים בנוח להתייעץ איתו, לשתף אותו במחשבות שלכם לגבי איך הפרויקט נראה בעיני רוחכם? כאן יבואו לעזרתכם גם חוות הדעת שאספתם מתוכם תוכלו ללמוד, האם האדריכל עושה את עבודתו מתוך דיאלוג מתמיד מול הלקוח, האם חשובה לו מערכת היחסים והכימיה ביניכם ועוד.